3.1 Exposities van K.I.N.K ( kunst in de kerk) en Marga Jelles in de Willibrorduskerk en in de PKN-kerk Limmen

 3.1 marga3    

KinK bestaat uit een achttal leden (PKN, Alkmaar), die op kunstzinnige wijze vorm geven aan Bijbelse thema’s. De ervaring is, dat kunst helpt om uiting te geven aan geloofsbeleving. Dit jaar exposeert KinK in augustus en september in de Kerkstraat van het Willibrordushuis met als thema het bijbelboek PREDIKER.
KinK:  Voor velen van ons, roept het boek de uitspraak op: ALLES HEEFT ZIJN TIJD (hoofdstuk 3). Minder bekend is: ALLES IS IJDEL. 'Prediker' kijkt heel kritisch naar het dagelijks reilen en zeilen van de mensen en dat roept voor Prediker vragen op. Ieder van ons heeft ook zo zijn persoonlijke vragen bij wat wij meemaken in ons leven. Toen wij het boek lazen voelden wij, dat Prediker ons een spiegel voor hield. Dit is weergegeven op onze manier, in de vorm van een schilderij / foto en ook in textiele werkvormen. Wij delen dit graag met U als kijker, in de hoop, dat het een uitdaging is om het boek Prediker ter hand te nemen.

Marga Jelles:  Als beeldend kunstenaar werk ik met Textiele Werkvormen, vaak figuratief en soms abstract. Ik maak daarbij gebruik van verschillende technieken en materialen. Ik ben voornamelijk autodidact en ik heb destijds tijdens mijn opleiding voor leerkracht gekozen voor de specialisatie Textiele Werkvormen. Ik werk vrij, en soms in opdracht, vanuit mijn inspiratiebronnen: de Bijbel, de natuur en de cultuur. Daarnaast ben ik lid van de kunstgroep KinK (kunst in de kerk). Ik exposeer regelmatig zowel individueel, als met de kunstgroep KinK.
Het thema van deze expositie is: Verhalen van en over Jezus. Ik heb mij laten inspireren door teksten uit het Oude Testament, die spreken over de komst van de Messias. En ik heb mij laten inspireren door verhalen van Jezus uit het Nieuwe Testament: de gelijkenissen, de wonderverhalen en de "Ik ben..." woorden uit het Johannes evangelie.

 

Dit seizoen exposeer ik in de maanden januari-februari 2017 in de  Kerkstraat van het Willibrordushuis, Westerweg 267 Heiloo.
In april-juni 2017 in Protestantse Kerk, Zuidkerkenlaan 25, Limmen

 

3.2 Exposities in de Ter Coulsterkerk en Witte Kerk.

 3.2 He Qi    

In de omloop in de Kerkzaal van de Ter Coulsterkerk wordt ongeveer twee keer per jaar “verrassende” Christelijke Kunst geëxposeerd, zoals iconen, foto’s van gevelstenen met als motief bepaalde Bijbelverhalen en aquarellen van b.v. de Psalmen. Tot eind november wordt er grafisch werk getoond van Chinese Christelijke Kunst door He Qi 1951.
Na november wordt deze expositie vervangen door met acryl geverfde canvasdoeken met teksten over kernen van geloven in de praktijk, zoals ‘ontmoeten',  'inspireren', 'onderweg'……..
Daarnaast laten enkele schilderijen  zien hoe 80 - 100 jaar geleden hoogtepunten in belijden ook werden gevierd met het meegeven van Bijbelteksten, bijvoorbeeld ‘ter herinnering aan uw belijdenis”.

Tijdens de zomermaanden juni, juli en augustus, kan in de Witte Kerk kennis worden gemaakt met schilderijen en grafisch werk dat is geïnspireerd door de Bijbel en de Christelijke traditie.
De Witte Kerk is dan op alle woensdagen geopend van 11.00 - 16.00 uur.
Ook kunnen dan foto’s worden bekeken van de Oude Willibrordusput en van historische situaties in de architectuur van de Witte Kerk, zowel wat betreft het interieur als het exterieur.

 

Contactpersoon: kunstcommissie, Mw. Jenny Bikker-Breugem.


3.3 Het onzichtbare zichtbaar maken

Cursus iconen, ‘Draagt elkanders lasten’

U zult ze mogelijk de afgelopen jaren in de Willibrorduskerk hebben zien staan: de prachtige iconen gemaakt tijdens de driedaagse cursus 'Iconen maken'. Van donderdag 27 tot en met zaterdag 29 oktober 2016 zullen Jos en Marijke Vermeulen weer naar Heiloo komen om deze cursus te geven. Voor nieuwelingen, voor hen die de eerdere cursussen gemist hebben of voor wie nogmaals mee wil doen. Gedurende deze drie dagen leert u een icoon te maken onder begeleiding van deskundigen. De iconen worden niet op de traditionele manier met speciale verf gemaakt. Er wordt gewerkt met potloden en viltstiften.
 
Dit jaar is, in het kader van het Jaar van Barmhartigheid, gekozen voor het onderwerp mantelzorg. U kunt kiezen uit iconen met afbeeldingen van de goede herder, de barmhartige Samaritaan, Martinus, Christophorus, Rafael en Tobias, Joris en Nicolaas. Na afloop zullen de iconen tentoongesteld worden in de kerk. Na een inzegening tijdens een eucharistieviering kunt u uw zelfgemaakte icoon dan een mooi plekje thuis geven.

Begeleiding:     De heer en mevrouw Vermeulen
Data en tijden: donderdag 27 oktober 19.30-22.30 uur,
                       vrijdag 28 oktober 19.30-22.30,
                       zaterdag 29 oktober 10.00-13.00 uur.
Plaats:             Willibrordushuis, Westerweg 267, Heiloo
Kosten:            € 15,-- per persoon
                       N.B.: Aantal deelnemers: maximaal 15 personen

 

3.4 Reis vanuit de regio naar Israël en Jordanië

Op zoek naar de bronnen van de Jordaan

Vanaf maandag 17 april (2e Paasdag) t/m zaterdag 29 april 2017 wordt er vanuit onze regio weer een reis georganiseerd. Dit keer gaat de reis naar Israël en Jordanië. We trekken langs beide kanten van de Jordaan zoekend naar de bronnen van de Jordaan, maar meer nog onze eigen bronnen. Het wordt een uitgebreide reis van een kleine twee weken die wij al aangemeld hebben bij DrietourReizen. De invulling en de prijs zijn nog niet exact vastgesteld.
De reisleiders zijn de pastores Ruud Visser en Johan Olling. Met deze twee voortrekkers kunt u ervan uitgaan dat de reis grondig wordt voorbereid met zo’n vijftal bijeenkomsten. Deze voorbereidingsavonden horen bij de reis en van de deelnemers aan de reis wordt verwacht dat ze daarbij aanwezig zijn. Naast de onderlinge kennismaking zullen op deze avonden de verschillende plekken en bezienswaardigheden van de reis uitgediept worden. We zullen het hebben over Petra, Massada, Jericho, Hebron, het meer van Galilea en Tiberias, de berg Nebo, de Taborberg en natuurlijk Jeruzalem. Kaparnaum, Kana, Bethlehem en Nazareth.
Heeft u belangstelling voor de reis, meldt u dan aan met naam en telefoonnummer. Er kunnen 35 deelnemers mee en er wordt een lijst samengesteld met geïnteresseerden op volgorde van aanmelding. Op een donderdag eind 2016 (de exacte datum wordt nog bekend gemaakt) is er om 20.00 uur in de Corneliuskerk van Limmen een informatieavond: die avond krijgt u een inschrijfformulier en hoort u verdere bijzonderheden over deze reis.
Als u belangstelling heeft, geef u dan alvast op.
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 072-5051275

 

3.5 Oecumenische maaltijd, ontmoeting en viering

 

 3.5 broodmaaltijd    ‘Geef ons heden ons dagelijks brood’

De zes weken voorafgaand aan Pasen is een tijd van bezinning en inkeer. Van oudsher is deze bezinning gepaard gegaan met versobering en vasten. De gedachte is dat wanneer je stil staat bij wat je eet en drinkt, je opnieuw leert nadenken over wat je nu echt nodig hebt. En of het niet allemaal wat minder kan.

Het idee van versoberen leeft nog steeds. Maar het gaat niet meer altijd over wat je eet of drinkt maar ook hoe je je tijd besteed. Hoeveel uur per dag zit je naar een beeldscherm te kijken? En zit je toch niet erg vaak op Facebook of ben je druk met appen? Waar ben je eigenlijk zo druk mee? Wat zijn ingesleten gewoonten? En wordt je daar wel echt gelukkig van? En wat betekent het voor de mensen om je heen?
De kerkelijke gedachte achter bezinning en inkeer is verbonden met het leven en lijden van Jezus. Dit verbinden we met het lijden van mensen vandaag. Met name van mensen die achterop raken door een onrechtvaardige verdeling van geld en goed en veiligheid in deze wereld.
De aloude gedachte van versobering en bezinning willen wij in Oecumenisch verband graag vasthouden. Daarom nodigen wij u uit om in de eerste week van de Veertigdagentijd samen een eenvoudige maaltijd te gebruiken. Iedereen is van harte welkom. Ook als u geen lid bent van één van de kerken.

Na de maaltijd is er een eenvoudige viering rondom een zin uit het Onze Vader: ‘Geef ons heden ons dagelijks brood’. Wat is ons dagelijks brood? Hoeveel hebben we nodig?

Leiding:         Pastor Herman Helsloot en Ds. Hanneke Ruitenbeek
Datum:          donderdag 9 maart 2017
Tijden:           17.45 uur, aanschuiven; 18.00 uur, maaltijd;
                    19.00 - 19.30 uur, viering
Plaats:          Ter Coulsterkerk, Holleweg 111 te Heiloo
Kosten:          € 3,50 per persoon


3.6 Het Gelaat van Barmhartigheid in Amsterdam

 3.6 wandeling    Een wandeling langs diaconale plaatsen in de hoofdstad

In het stadswapen van Amsterdam staan drie woorden, die de idealen van de bestuurders en de bewoners typeren: heldhaftig, vastberaden, barmhartig. Het laatste woord is in onze dagen ook weer actueel. Paus Franciscus gaf het jubeljaar 2015-2016 de titel ’Jaar van Barmhartigheid’ mee. Amsterdam toonde, in particuliere en overheidsinitiatieven, door de eeuwen heen steeds haar ‘gelaat van Barmhartigheid’.

In de wandeling die voor zaterdag 20 mei op het programma staat, nemen wij u mee langs verschillende plekken in de stad waar mensen, die om wat voor reden dan ook in problemen of nood zijn, terecht kunnen. Tijdens die wandeling komen we langs hedendaagse én historische plekken van barmhartigheid.
Voorafgaand aan de wandeling is er op dinsdag 16 mei een voorbereidingsavond, waarin aan de hand van een fotopresentatie alvast veel verteld wordt over deze plaatsen van barmhartigheid.

 

Begeleiding:      De heren  André Burghardt en Nico Veerkamp,
                        Pastor Herman Helsloot

Datum voorbereiding: dinsdag 16 mei   
Tijd:                  20.00 – 22.00 u.
Plaats:              Willibrordushuis, Westerweg 267, Heiloo
Kosten:             € 3,-- per persoon

Datum wandeling: zaterdag 20 mei 2017      
Tijd:                     n.o.t.k.
Kosten:              treinreis, entree kosten, lunchkosten.

 

3.7 Waterput wandeling - Helaas gaat deze activiteit niet door.

Om diverse redenen lukt het dit jaar niet, om de waterputwandeling, die voor 25 juni gepland stond, te organiseren.

We hopen volgend seizoen deze traditie van 11 jaar (!), weer voort te kunnen zetten.

 

Voor de twaalfde keer organiseren we op een zondagmorgen een wandeling in onze omgeving. We gaan met een groep mensen op stap en onderweg gebeurt er van alles. Je ziet veel, geniet van de natuur, ervaart gezelligheid en komt misschien tot een gesprek met anderen over wat jou bezig houdt, over wat jij meedraagt in jouw rugtas. Onderweg zijn er een aantal rustpunten, om de inwendige mens te voeden en wat op adem te komen.

De eerste elf waterputwandelingen startten steeds bij de Willibrorduskerk. Om nu eens wat verder weg te kunnen komen, is door de deelnemers de afgelopen keer voorgesteld om te starten bij een andere kerk in de regio. Voor 2017 is dat de Jacobuskerk van Akersloot geworden.
We zullen van daaruit een aantrekkelijke route uitzetten en de wandeling staat open voor alle leeftijden. Nadere gegevens volgen in de in de Pinksteruitgave van de respectievelijke parochie- en gemeente bladen.

 

Datum:              zondag 25 juni 2017, tijdstip nader te bepalen.
Plaats:              start bij de Jacobuskerk, Kerklaan 37, Akersloot
Tijd:                  nader aan te kondigen
Kosten:             € 3,00 per deelnemer