3.1 Drie Bronnen Pelgrimsroute

   

In en rond Heiloo wordt iedere zaterdag de Drie Bronnen Pelgrimsroute gelopen.

Deze is ontstaan als oefenrondje voor het lopen van de Sufi Trail in Turkije. Het idee is om 40 keer dezelfde ronde van 20,4 km te lopen, zodat we aan de afstand komen van de eigenlijke Sufi Trail in Turkije.

 

We lopen elke zaterdag vanuit het station Heiloo (via de Willibrorduskerk) en genieten van de kracht van herhaling en uiteraard de gezelligheid van een steeds wisselend gezelschap en de band die we met mensen langs de route hebben opgebouwd. We lopen langs drie heilige bronnen, drie kloosters, twee labyrinten en door het ‘heilige bos’ van Heiloo. Loop een keer met ons mee!

 

Wanneer: elke zaterdag v.a. station Heiloo om 9.55 uur (naar de ‘start’ bij de Willibrorduskerk).  Meer informatie vindt u op sufitrail.nl

 

Wanneer: elke zaterdag v.a. station Heiloo om 9.55 uur (naar de ‘start’ bij de Willibrorduskerk). 
Meer informatie vindt u op www.sufitrail.nl

 

3.2 Samen Koken Samen Eten

 

Op de eerste donderdag van iedere maand is er gelegenheid om samen te eten in de Ter Coulster-kerk, om het onderlinge contact te bevorderen.

 

We beginnen om 18.00 uur.

Met diëten wordt rekening gehouden.

Het driegangenmenu kost, inclusief koffie of thee na afloop, € 5,- . Een glas wijn of frisdrank € 1,50

 

Waar:        Ter Coulsterkerk, Holleweg 111 Heiloo

Wanneer:  eerste donderdag van de maand v.a. 1 februari; 18.00 uur

Opgeven:  tot de dinsdag voorafgaand aan de maaltijd, 20.00 uur, bij

                 Gina Timmerman: 072-8795384 of This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

 

3.3 Op bezoek bij Sint Nicolaas

‘wegens ziekte geannuleerd’

 


Sint Nicolaas staat in de katholieke traditie bekend als heilige. En als zodanig is hij ook patroon, beschermheilige, onder andere van zeelieden én van de stad Amsterdam die vanouds een sterke band heeft met de scheepvaart.

 

We willen 1 juni bij de goedheiligman op bezoek gaan, dat wil zeggen een bezoek brengen aan de oude Sint Nicolaaskerk, de Oude Kerk in Amsterdam, vervolgens naar de oude schuilkerk, oftewel Ons’ Lieve Heer op Solder, om af te sluiten bij de Sint Nicolaaskerk, die tegenover het Centraal Station gelegen is.

 

Bezoek aan deze plekken zal voor ons de kapstok zijn om ons te verdiepen in de reformatie, de periode daarna en het herstel van de Rooms-Katholieke kerk in ons land. Tussendoor zullen we ook ergens de lunch gebruiken.

 

Voor bezichtiging van zowel de Oude Kerk als de schuilkerk wordt toegang geheven, maar bezit van een museumjaarkaart volstaat ook.

Maandag 27 mei is er een informatieavond in het Willibrordushuis.

 

Wie:                        Henk Hudepohl en André Burghardt

Informatieavond:   maandag 27 mei, 20.00 uur, Willibrordushuis

Excursie:                zaterdag 1 juni reis per OV naar Amsterdam

Kosten:                 reiskosten OV, entrees, koffie en lunch

Opgave:                This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. of 072-5330906


 

3.4 Een ‘verborgen kunstschat’

 

   

De imposante KoepelKathedraal in Haarlem staat in het rijtje van belangrijkste kerken ter wereld. De KoepelKathedraal hoort samen met de Sagrada Familia in Barcelona, de Sacré-Coeur in Parijs, de Westminster Cathedral in Londen en de Basiliek van Koekelberg in Brussel tot de top vijf van belangrijkste kerken in de wereld gebouwd tussen 1850 en 1950. De koepel is aan de binnenzijde bijna net zo hoog als de Sint-Pieter in Rome.

In de kathedraal bevinden zich vele kunstschatten. In de afgelopen 100 jaar hebben meer dan 50 kunstenaars aan de kathedraal gewerkt. De kerk is gewijd aan de Heilige Bavo. Hij was de patroonheilige van de stad. Zijn standbeeld staat in de kathedraal.

De KoepelKathedraal ofwel de Kathedrale basiliek Sint Bavo is de kathedraal van het bisdom Haarlem-Amsterdam en is, na de Sint-Janskathedraal in Den Bosch, de grootste rooms-katholieke kerk van Nederland. De Grote of Sint Bavo kerk in het centrum van Haarlem is ouder en bekender dan de Nieuwe Bavo. Maar laatst genoemde is in feite indrukwekkender.

De KoepelKathedraal wordt een verborgen (kunst)schat genoemd.

Zaterdag 20 april is de excursie naar deze kathedraal. We vertrekken ‘s morgens per trein uit Heiloo. Dinsdag 16 april is de informatieavond.

Wie:                 Joukje Holten en Marieke Hoetjes

Informatieavond: dinsdag 16 april, 20.00 uur, Willibrordushuis  

Excursie:       zaterdag 20 april reis per OV naar Haarlem en rondleiding

Kosten:          reiskosten OV, koffie met gebak, rondleiding € 12,50

Opgave:         This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. ; 072-5330906


 

3.5 Op adem komen in de ‘buurkerk’

 

Aan het einde van de Abdijlaan staat een klein kerkje. Iedere 14 dagen is daar gelegenheid om op adem te komen tijdens een samenkomst met licht, stilte, zang, verhaal en gebed.

 

Veel mensen vinden het prettig om samen op adem te komen, het hoofd leeg te maken en opgefrist weer op weg te gaan. We laven ons aan de bron, doen kracht op om het pad te vervolgen. De structuur is: Samenkomen en licht ontsteken terwijl we zingen: “Ubi caritas...”. We luisteren naar een verhaal, maken het stil en sluiten af met koffie of thee. Een viering, maar anders dan we misschien gewend zijn, op een plek waar mensen al eeuwen samenkomen, waar komend seizoen de deur uitnodigend openstaat!

Wie:            Marlies Bras, Jacqueline Grossat, Bart de Vries, Nico Knol en  Marius Prein

Waar:          Buurkerk, Abdijlaan Egmond-Binnen

Wanneer:   vanaf maandag 8 januari om de week om 19.30 uur

Bijdrage:    vrijwillige bijdrage na afloop (contant)